O Σύλλογος

Ο Σύλλογος «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» ιδρύθηκε στο Βερολίνο, τη γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού, το έτος 2006. Μέλη του είναι Έλληνες και ξένοι απόφοιοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο Σύλλογος «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» έχει στόχο την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην κεντρική Ευρώπη συμβάλλοντας στην γνωριμία και την προσέγγιση Ελλήνων και ξένων, παρακολουθώντας και επηρεάζοντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και προασπίζοντας τις ελληνικές θέσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Ο συνδυασμός φιλοπατρίας και κοσμοπολιτισμού είναι για τον σύλλογο ένα από τα κύρια ζητούμενα στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή με το βίο του αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη της δυνατότητας επιτυχίας αυτού του συνδυασμού.

Προς υποστήριξη του σκοπού αυτού διοργανώνονται:
Διαλέξεις
Παρουσιάσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών έργων
Λογοτεχνικές βραδιές
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Χοροεσπερίδες

Στην τελευταία του συνένευξη που παραχώρησε ο Άλμπερτ Άινσταϊν το 1955, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του, θέλοντας ίσως να εκπληρώσει ένα ηθικό χρέος αναγνώρισεης αποφάσισε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο των συνομιλητών του: «Μου θέσατε πολλά ερωτήματα, κύριοι, και μου ζητήσατε πολλές απαντήσεις. Κανείς όμως δε με ρώτησε ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς τη μαθηματική επιστήμη και έρευνα. Αλλά, για να μην χάνουμε χρόνο, μπορώ να σας απαντήσω χωρίς λεπτομέρειες ότι δάσκαλός μου στάθηκε ο ξεχωριστός εκείνος Έλληνας, ο Καραθεοδωρή. Εγώ προσωπικά, η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα μας του χρωστούμε τα πάντα».

Ο «ξεχωριστός εκείνος Έλληνας» γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του έτους 1873 στο Βερολίνο. Δύο χρόνια αργότερα ο πατέρας Καραθεοδωρή διορίστηκε Πρεσβευτής της Υψηλής Πύλης στις Βρυξέλλες και η οικογένεια εγκαταστάθηκε εκεί. Στη πόλη αυτή ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του, ύστερα από τις οποίες ενεγράφη στην στρατιωτική σχολή του Βελγίου από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα μηχανικού το έτος 1895. Στα χρόνια που ακολούθησαν εργάστηκε ως μηχανικός στη Λέσβο και την Αίγυπτο. Το 1900 ο Καραθεοδωρή επέστρεψε στο Βερολίνο και άρχισε σπουδές μαθηματικών, τις οποίες συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Γοττίγγης. Ο ρυθμός των σπουδών του ήταν ταχύτατος και ήδη στο δέκατο εξάμηνο κατόρθωσε να αναγορευθεί υφηγητής. Στην συνέχεια επεδίωξε να διορισθεί ως καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα, αλλά οι προσπάθειές του απέωησαν άκαρπες. Έτσι, άρχισε η μεγάλη πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του στο εξωτερικό.

Στη μακρά ακαδημαϊκή πορεία του ο Καραθεοδωρή κατείχε έδρα στα πανεπιστήμια του Ανόβερου, του Μπρέσλαου, της Γοττίγγης, του Βερολίνου και του Μονάχου και σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το ενδιαφέρον του ωστόσο για την Ελλάδα δεν μειώθηκε ποτέ, όπως αποδεικνύεται από την προθυμία με την οποία ανταποκρινόταν σε κάθε πρόσκληση για παροχή υπηρεσιών της πατρίδας του. Έτσι στα 1920 δεν δίστασε να εγκαταλείψει την πανεπιστημιακή του καριέρα στην Γερμανία και να δεχτεί την πρόταση του Ε. Βενιζέλου να αναλάβει την ευθύνη της ίδρυσης ενός ελληνικού πανεπιστημίου στην Σμύρνη.

Όταν δύο χρόνια αργότερα επήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή ο Καραθεοδωρή είχε ήδη φροντίσει να μεταφερθούν τα όργανα και το υλικό του θνησιγενούς ιδρύματος στην Αθήνα. Ο ίδιος εγκατέλειψε το κτίριο του πανεπιστημίου τελευταίος παίρνοντας μαζί του το κλειδί το οποίο ενεχείρισε στον Νικόλαο Πλαστήρα. Με ανάλογη προθυμία ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση που του απήυθυνε παλι ο Ε. Βενιζέλος στα 1930 για την αναδιοργάνωση του νεοπαγούς πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο στις 2 Φεβρουαρίου του έτους 1950.

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: